Rett før menstruasjonen

Bilde av en ung smilende kvinne som holder en vannflaske i hånden og spruter vann.Føler du deg nedfor eller irritabel? Lyder hodepine og ømme bryster kjent? Er favorittkjolen din plutselig blitt for trang? Du er ikke alene. Millioner av kvinner har disse symptomene på premenstruelt syndrom (PMS). Heldigvis finnes det effektive måter å bli kvitt disse symptomene på, slik at du kan drive med dine favorittaktiviteter også i denne perioden!

Bilde av en ung kvinne som spiser vannmelon. Bildet viser en av tipsene for å lindre menstruasjonssmerter - spis frukt eller grønnsaker som inneholder mye vann.
Du kan oppleve fysisk ubehag og humørsvingninger allerede i andre halvdel av syklusen. Symptomene er gjerne spesielt sterke rett før menstruasjonen, og avtar så snart blødningene starter. Enkelte symptomer skyldes væskeansamling, og kan lindres eller til og med fjernes helt ved at du følger noen enkle tips.

Her er våre 5 beste ernæringstips om hvordan du reduserer væskeansamling og lindrer PMS:
  1. Drikk masse vann! Stikk motsatt av hva man skulle tro, reduserer du væskeansamling i kroppen ved å drikke vann. Dessuten bidrar vann til å rense kroppen for giftstoffer. Vann er et mirakelprodukt, enklere bli det ikke. Selv på farten er det verdens enkleste ting å ta med seg en vannflaske.
  2. Oppdag fordelene ved vannholdige frukter og grønnsaker. Blant annet vannmelon og agurk tilfører kroppen fuktighet og gir en positiv effekt.
  3. Få opp humøret med deilig urtete og matvarer med vanndrivende effekt. Ingerfærte eller grønn te, fullkornsris, epler og tranebær kan ha svært god effekt.
  4. Kos deg med mat med et høyt innhold av magnesium og vitamin E. Bananer er for eksempel en god magnesiumskilde, mens tørkede aprikoser inneholder mye vitamin E – og med avokado får du både i pose og sekk!
  5. Vær forsiktig med salt, sukker, kaffe og svart te. Et balansert kosthold uten for mye sukker og salt vil gi deg energien du trenger, og samtidig gi deg mindre vann i kroppen. Prøv også å holde deg unna kaffe og svart te. Selv om det er viktig å drikke for å holde kroppen hydrert, gjør kaffe og svart te at kroppen holder på vann.
Hva med å skrive dagbok om hvordan du reagerer på ulik mat under menstruasjonen?

Om du har så sterke kramper at "vanlige hjelpemidler" ikke virker, bør du oppsøke lege. Og det beste av alt: Vannansamlingene forsvinner vanligvis av seg selv så snart menstruasjonen er over!