Forbred dattteren din på den første menstruasjonen

Bilde av mor og datter som bruker en PC sammen. Bildet viser viktigheten av kommunikasjon og å hjelpe datteren din finne den riktige informasjonen.Når du snakker med datteren din om menstruasjonen, vil det være naturlig å vise de ulike formene for beskyttelse som finnes og hjelpe henne med å velge den beste for henne. Med kunnskap om alt fra truseinnlegg til hvilken tampong som er lett å sette inn, får hun det litt lettere i denne nye og uvante situasjonen.

Bilde av en kalender med en dag sirklet inn med grønn farge. Informasjon om appen: o.b.®:s Menskalender.
Å snakke om menstruasjonen er én ting. Å vise henne produktene som finnes i god tid før første menstruasjon, er en annen ting som kan hjelpe henne å bli mindre bekymret.

Fortell henne om truseinnlegg før menstruasjonen begynner

Ett til to år før første menstruasjon får de fleste jenter utflod som varierer i farge fra gjennomsiktig til hvit, og som størkner til en fast masse i trusen. Dette er helt naturlig og ganske enkelt et tegn på at kjønnsorganene har begynt å "fungere".

Nå er tiden inne for å snakke med datteren din om personlig hygiene under menstruasjonen. Når du snakker med henne om de kroppslige forandringene hun opplever, kan du samtidig fortelle henne at utflod er en helt vanlig del av puberteten. Slik kan du gjøre henne tryggere og mindre bekymret. Hva med å gi henne en pakke med truseinnlegg? Truseinnlegg absorberer utfloden, slik at hun kan føle seg renere. Vis henne gjerne hvordan hun fester det i trusen.

Mange jenter er bekymret for at de skal få sin første menstruasjon på et ubeleilig tidspunkt. Truseinnlegg kan brukes hver dag, også i påvente av første menstruasjon eller mens man gjør seg kjent med tamponger.

Forberedelser

Vis gjerne datteren din alle alternativene som finnes på markedet, både tamponger og bind, i god tid i forveien. La henne bestemme selv hva hun vil bruke. Det kan bidra til at hun får en positiv innstilling til forandringene som skjer i kroppen og gjøre at hun blir trygg på seg selv.

Mange jenter foretrekker tamponger fordi de er diskré, hygieniske, gir full bevegelsesfrihet og gjør det enklere å trene også under menstruasjonen. I tillegg gir de ingen lukt, i motsetning til bind fanger tamponger opp blodet inni kroppen og dermed hindrer at det reagerer kjemisk med luften. Fortell henne at det er helt i orden å bruke dem fra første menstruasjon! Vi har full forståelse for at kanskje du også er litt bekymret for dette – hun er jo fremdeles så ung. Men du kan ta det med ro: o.b.® ProComfort® Mini er utviklet spesielt med tanke på unge jenter og er veldig lette å bruke. De er små, tynne, har en avsmalnet tupp og kjennes silkemyke, takket være SilkTouch®-trekket. De hormonelle endringene som alltid kommer i forkant av den første menstruasjonen, gjør at skjedekransen (en hudfold som omgir inngangen til skjeden) blir myk og fleksibel. Dermed er det vanligvis ikke noe problem å bruke mindre tampongstørrelser som Mini eller Normal.

Du kan bestille o.b.®-startsettet for tenåringer. Det inneholder en pakke med prøver på o.b.® ProComfort® Mini og Normal.

Er det nødvendig å gå til legen?

Det er ingen grunn til å gå til legen i forbindelse med at datteren din får sin første menstruasjon, men det er på tide med en ny vaksine. HPV-vaksinen (humant papillomavirus) anbefales for alle jenter fra 12 år. Jenter på 7. klassetrinn får tilbud om gratis HPV-vaksine av helsesøster på skolen. Vaksinen tilbys i barnevaksinasjonsprogrammet i god tid før gjennomsnittlig seksuell debutalder. Den bidrar til å beskytte mot livmorhalskreft og bør gis før første samleie. Snakk med fastlegen din eller helsesøster for mer informasjon.