O.b® Vær forberedt på din datters forandring

Bilde av en jente som står foran speilet og prøver klær.Den lille jenta di er i ferd med å bli voksen! Også for deg som forelder er dette en spennende tid. Du er hennes viktigste samtalepartner nå i starten av puberteten.

Når skjer det?

Når puberteten starter, varierer fra person til person. Din datters kropp utvikler seg i sitt eget tempo. Mens noen er nesten fullt utviklet når de er 12 eller 13 år, er andre senere ute. Ikke vær bekymret om datteren din utvikler seg senere enn venninnene sine! Hun tar dem snart igjen, og da vil utviklingen vanligvis gå raskere.

Ikke legg for stor vekt på aldersangivelsene nedenfor – dette er gjennomsnittstall og er kun ment å være veiledende. Illustrasjonen viser når de fysiske forandringene kan inntreffe. Variasjoner på flere år er helt normalt.

Bilde av kroppslige forandringer trinn for trinn - Din datters kropp utvikler seg i sitt eget tempo. Mens noen er nesten fullt utviklet når de er 12 eller 13 år, er andre senere ute. Ikke vær bekymret om datteren din utvikler seg senere enn venninnene sine!


Kroppslige forandringer trinn for trinn

Datteren din vil sannsynligvis bli ganske kroppsbevisst i løpet av puberteten og kan føle seg sjenert. Da kan du berolige henne med at alt som skjer er helt naturlig, og at det ikke finnes noen regler om når ting skal skje eller hvor raskt. Utvikler det ene brystet seg raskere enn det andre? Ingen grunn til bekymring – hos de fleste justerer dette seg etter hvert. Det kan også være på sin plass å fortelle henne om kjønnshormoner og hva slags effekt de har på svette- og talgkjertlene. Oppfordre henne gjerne til å dusje med såpe hver dag og ta i bruk deodorant. Her får du en enkel oversikt over de enkelte fasene i puberteten:


 

 


Mange av forandringene som skjer i puberteten, skjer innvendig og er usynlige selv for datteren din. Du kan hjelpe henne med å forstå hva som skjer og hvorfor.
 

Jomfruhinnen, eggstokkene osv. 

De kvinnelige kjønnsorganene befinner seg hovedsakelig inni kroppen, nederst i buken, hvor de beskyttes av hoftebena. I diagrammene kan du se dette forfra og fra siden.
Når du spiller av animasjonen, dukker det opp små tekstbokser med mer informasjon om kjønnsorganene.
  


 
 
Vil du friske opp kunnskapene dine om menstruasjonen og menstruasjonssyklusen, kan du klikke her