Etter en fødsel

Bilde av en kvinne som kysser og holder en baby.Gratulerer, du har blitt mor! Det innebærer blant annet at kroppen din har forandret seg. Siden kroppens hormonnivå ikke er som vanlig ennå, vil du oppleve at menstruasjonen er annerledes i noen måneder.
  Bilde av en kvinne i treningstøy som sitter på en gymball. Bildet viser, at det er greit å mosjonere og trene når du har menstruasjonen din.
Du har garantert oppdaget at kroppen din har forandret seg! I denne perioden vil kroppen innhente seg igjen, hormonnivået vil stabilisere seg, og du vil få igjen menstruasjonen etter noen uker eller måneder. Den største tilpasningen skjer i løpet av de første seks ukene etter fødselen, men det tar flere måneder før alle de fysiske forandringene er fullført og kroppen din er blitt "som vanlig" igjen.

Rett etter en fødsel er underlivet gjerne ekstra følsomt. Alle kvinner blør etter fødselen. Det er fordi kroppen kvitter seg med livmorslimhinnen. Denne blødningen kalles lochia (renselsen). Det anbefales å bruke store bind med god oppsugningsevne den første tiden etter en fødsel. Etter hvert som renselsen avtar, vil det være nok å bruke truseinnlegg. Det kan være du opplever utflodvariasjoner i løpet av syklusen, med mer utflod for eksempel ved eggløsning. Det er helt normalt! Men hvis du får økt utflod som enten lukter vondt eller forandrer farge, eller du opplever kløe og svie, bør du kontakte din fastlege eller gynekolog.

Du vil vanligvis kunne bruke tamponger akkurat som før når du får menstruasjonen igjen. Når menstruasjonen kommer tilbake, avhenger av om du ammer og i tilfelle hvor hyppig. Enkelte opplever at menstruasjonen kommer fortere tilbake fordi de ikke ammer så ofte, mens andre får den ikke igjen før de har sluttet helt å amme. De som ikke ammer, får som regel menstruasjonen tilbake etter 6–8 uker.

Du kan oppleve å få sterkere blødninger, som også varer noe lenger. Det kan også hende at skjedens form har forandret seg litt. Av den grunn kan det hende at du må sette inn tampongen på en litt annen måte. Det er mulig at din vanlige tampong ikke “føles” riktig. o.b.® ProComfort® Super Plus vil gi deg ekstra beskyttelse med revolusjonerende DynamicFit®-teknologi og unikt SilkTouch®-trekk, og er enkel og komfortabel å bruke.