Menstruasjonssyklusen

Bilde av en vekkeklokke med en kvinne i bakgrunnen som strekker seg for å slå av vekkeklokka.En gjennomsnittlig menstruasjonssyklus er på 28 dager. Det er imidlertid ikke uvanlig at den varierer fra kvinne til kvinne, og til og med fra måned til måned. Hva er en menstruasjonssyklus?

For å forstå hva en menstruasjonssyklus er, må vi se litt nærmere på kvinnekroppen. Utvendig består kjønnsorganene av de ytre og de indre kjønnsleppene samt klitoris.
 [[asset:animation:25 {"mode":"full","align":"none"}]]

 

De ytre kjønnsleppene kalles også labia majora. De indre kjønnsleppene, eller labia minora, dekker skjede- og urinrørsåpningene. Kjønnsleppene møtes foran klitoris, som er dekket av en tynn slimhinne – en mucosa. Klitoris er veldig følsom og spiller en viktig rolle i seksuell opphisselse. Innvendig går skjeden over i livmorhalsen, som er den nederste delen av livmoren. Fra livmorhalsen utvider livmoren seg til et hulrom. Hver måned ledes et egg inn hit via egglederne. Om egget blir befruktet, vil det utvikle seg til et embryo og deretter et foster i livmoren.

 [[asset:animation:14 {"mode":"full","align":"none"}]]

 

Denne syklusen tar omkring 28 dager, men det er ikke uvanlig at den er så kort som 21 dager eller så lang som 35 dager. De kvinnelige kjønnshormonene gjør at et egg modnes og forlater en av de to eggstokkene. Egget beveger seg deretter nedover egglederen mot livmoren. Dette tar fra tre til fire dager. Imens forbereder slimhinnen i livmoren seg på å ta imot et befruktet egg ved å bli tykkere og full av næring. Hvis egget ikke befruktes av en sædcelle, vil de ytterste lagene av livmorslimhinnen (endometriet) brytes ned og løsne fra livmorveggen. Det er dette som gir blødninger.
Bilde av menstruasjonssyklusen - Blødningen varierer fra kvinne til kvinne og fra måned til måned. Det er derfor tamponger fås i mange størrelser og med forskjellig oppsugingsevne.

Disse blødningene – også kalt "mensen" – kan variere. Faktorer som for eksempel fødsel, slanking, stress og ulike prevensjonsmidler kan påvirke hvor mye du blør. Blødningen varierer fra kvinne til kvinne og fra måned til måned. Det er derfor tamponger fås i mange størrelser og med forskjellig oppsugingsevne. Når du har de rette produktene, kan du kjenne deg trygg og komfortabel hver dag og leve akkurat slik du selv ønsker, uten begrensninger. Les mer om våre produkter.

Rådfør deg med lege eller gynekolog hvis du har spørsmål eller problemer.