En kvinnerevolusjon

Bilde av to kvinner i badedrakt som holder hånd. Bildet er gammeldags og viser den kvinnelige revolusjonen. o.b. gamle logo i høyre hjørnet.
Kan du se for deg livet uten tamponger? Et liv hvor du på visse dager ikke kan svømme eller ha på deg den ettersittende kjolen du liker så godt? I løpet av mer enn 60 år har o.b.® blitt en viktig del av livet til millioner av kvinner og et symbol på selvtillit og velvære. Få vite mer om hvordan o.b.® ble til, og om rollen en kvinnelig gynekolog og lidenskapelig svømmer spilte i utviklingen av dette nå så velkjente produktet. Bilde av en tidligere versjon av o.b. tampong pakke. Gul- og brunfarget med striper.

I 1947 så den tyske ingeniøren Carl Hahn en annonse for tamponger i et amerikansk tidsskrift. Han ble øyeblikkelig interessert i ideen: Ingen slike produkter fantes på det tyske markedet, og med lanseringen revolusjonerte han markedet for menstruasjonsbeskyttelse. Han fikk støtte fra advokat Heinz Mittag, og enda viktigere, av Judith Esser – en kvinnelig gynekolog og entusiastisk svømmer, som tok ansvaret for den medisinske siden av prosjektet. Ikke bare var hun profesjonelt interessert i å forbedre kvinners hverdag, hun hadde også en personlig grunn til å ville finne et alternativ til de klumpete bindene som fantes på 1940-tallet: Hun ønsket å kunne svømme hver dag!

Sammen utviklet disse tre pionerene o.b.®-tampongen. Navnet er rett og slett en beskrivelse av ideen – o.b.® er nemlig en forkortelse av "ohne Binde" som betyr "uten bind" på tysk. Forkortelsen ble valgt for å gi produktet et navn som var diskré, tidsmessig og elegant. Og forkortelsen viste seg å slå an – ikke bare ble o.b.®-tampongen svært populær, men det kortfattede navnet førte dessuten til at o.b.® ble et synonym på tamponger i mange land!

Fra et beskjedent utgangspunkt er o.b.® i dag en del av livet til millioner av kvinner, som kan nyte full bevegelsesfrihet og større kontroll hver dag under menstruasjonen.